Kiekkaaste Groningen
Natuur, Provincie Groningen

Bezoek de fotogenieke Kiekkaaste vogelkijkhut in Groningen

Vogelkijkhut de Kiekkaaste in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen, op de grens met Duitsland, is één van de meest gefotografeerde plekken in de provincie van de laatste jaren. De Kiekkaaste is de enige vogelkijkhut in Nederland die is gebouwd buiten de dijken. Vanaf de vogelkijkhut die is gelegen middenin het natuurgebied de Dollard spot je met gemak de mooiste vogelsoorten en met een beetje mazzel tijdens het juiste seizoen zelfs zeehonden. Bij de Kiekkaaste voelt het echt even alsof je aan het einde van de wereld bent. In dit artikel vertellen we alles over een bezoek aan de Kiekkaaste in Groningen.

Waar staat de Kiekkaaste in Groningen en hoe kom je er?

De Kiekkaaste vogelkijkhut ligt in Nieuw Statenzijl in het puntje van de provincie Groningen, pal naast de grens met Duitsland. Vanuit Groningen stad rij je in ongeveer vijftig minuten naar Nieuw Statenzijl. Eenmaal aangekomen kun je je auto gratis parkeren op één van de aangegeven parkeerplekken bij het sluizencomplex van Nieuw Statenzijl. Hier kun je – als de maatregelen het toelaten – ook genieten van een warme kop koffie of een koud drankje op het terras van Bakje Doen.

Om over het mooie vlonderpad dat dwars door de slikvelden van de Dollard loopt te kunnen lopen moet je eerst de dijk oplopen via één van de trappen. Eenmaal boven aangekomen heb je meteen een fantastisch zicht over de slikvelden en zie je in de verte de imposante Kiekkaaste al staan. Nadat je de sluit bent overgelopen start aan je linkerzijde de wandelroute naar de Kiekkaaste. Tijdens de wandeling over het vlonderpad waarbij je wordt omgeven door riet heb je na iedere bocht weer een ander, bloedmooi uitzicht over de omgeving en de vogelkijkhut. De complete wandelroute naar de Kiekkaaste is ongeveer een kilometer lang.

Kiekkaaste

Locatie van de Kiekkaaste op de kaart

De exacte locatie van de parkeerplaatsen en de Kiekkaaste kun je terug vinden op het kaartje hieronder.

Natuurgebied de Dollard

Natuurgebied de Dollard is één van de mooiste natuurgebieden in de provincie Groningen. Het natuurgebied is gelegen in een uithoek van het Groninger landschap, maar wordt druk bezocht vanwege haar pracht en praal. Vanwege het feit dat zoet en zout water elkaar op deze plek ontmoeten is dit de favoriete plek voor veel verschillende watervogels. Vanuit de Kiekkaaste kijk je uit over de kwelders, het Waddengebied van de Dollard en het stikgebied.

Wandelen in Nieuw Statenzijl: Kwelderroute

Vanuit Nieuw Statenzijl kun je niet alleen over het vlonderpad naar de Kiekkaaste wandelen, maar hier starten ook een aantal langere wandelroutes. De zogeheten Kwelderroutes lopen dwars door het de regio’s Noordpolderzijl en Westpolder. Tijdens de wandelroutes die varieerden van 3,5 kilometer tot veertig kilometer leiden je allen over kwelders, dijken, bruggen en pal langs de Waddenzee.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Nieuw Statenzijl

De wandeling naar de Kiekkaaste duurt ongeveer vijftien minuten als je tussentijdens een aantal fotopauzes neemt. Het is dus eigenlijk zonde om hier (helemaal) naartoe te rijden alleen voor de vogelkijkhut. Maar gelukkig zijn er in de omgeving van Nieuw Statenzijl nog een aantal toffe dingen te zien en doen.

  • Rij door naar de Punt van Reide bij Termunten waar je vanaf mei een grote kans hebt om zeehonden te spotten. Ben je er niet tijdens het juiste seizoen? Ook dan is de Punt van Reide een aanrader. Je kunt hier heerlijk wandelen over de dijk en langs de kust. En als klap op de vuurpijl een overgebleven deel van de 6000 kilometer lange Duitse Atlantikwall bewonderen, batterij Fiemel.
  • Een andere tip tijdens de lentemaanden is het bewonderen van een aantal van de mooiste tulpenvelden in Groningen. In de regio rondom Nieuw Statenzijl vind je een aantal prachtige, kleurrijke bloemenvelden.
  • Je dag afsluiten doe je uitstekend in Termuntenzijl onder het genot van een drankje een verse vis.

Had jij al eens van deze bijzondere vogelkijkhut in Groningen gehoord?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *