't Roegwold Groningen
Natuur, Provincie Groningen

’t Roegwold: Heerlijk wandelen in Groningen

Voor wie heerlijk wil wandelen in Groningen is natuurgebied ’t Roegwold de perfecte bestemming. ’t Roegwold is een natuurgebied ten oosten van Groningen stad waar verschillende fietspaden, wandelroutes en een 750 meter lang knuppelpad zijn aangelegd. In dit artikel lees je alles over dit heerlijke natuurgebied in Groningen.

Over ’t Roegwold

’t Roegwold is een natuurgebied met oude en nieuwe natuur doordat landbouwgronden tussen de reeds bestaande natuurgebieden telkens worden heringericht. In een groot deel van de Westerpolder heeft gras al plaats gemaakt voor een ruige bodem waar diverse bijzondere bloemsoorten en vogelsoorten hun leefgebied van hebben gemaakt. Onder natuurgebied ’t Roegwold vallen verschillende gebieden, namelijk; Ae’s Woudbloem, Tetjehorn, Westerpolder, Dannemeer en Haansvaart. In totaal beslaat het natuurgebied een gebied van ongeveer 1700 hectare.

Vlonderpad 't Roegwold Groningen
Roegwold in de zomer
natuurgebied Groningen

Er zijn drie startpunten vanaf waar je het natuurgebied gemakkelijk kunt bereiken, namelijk;

  • Kolham
  • Schildwolde
  • Hellum

De exacte locatie in de provincie Groningen van het natuurgebied vind je op het kaartje hieronder:

Het natuurgebied is een perfecte bestemming voor het maken van mooie wandelingen of om een stuk te fietsen. Er zijn echter nog een aantal plekken die je aandacht verdienen. Vanwege de korte afstand naar Groningen stad is dit natuurgebied ook zeker één van de mooiste stukjes natuur om te bezoeken vanuit de stad.

Het 750 meter lange houten vlonderpad

De mooiste – en meest bezochte – plek in het natuurgebied is het 750 meter lange knuppelpad dat dwars over het meer loopt. De entree voor het gehele natuurgebied is gratis. Wegens de huidige maatregelen is het knuppelpad op dit moment enkel vanaf één kant te bereiken, zodat je geen tegenliggers tegenkomt.

Vlonderpad Drone

De Haanssluis

De Haanssluis in het natuurgebied is een in 1866 aangelegde sluis in ’t Roegwold.

Kabouterpad Roegwold

Voor kinderen tot en met twaalf jaar is er een wel heel speciale activiteit te ondernemen in ’t Roegwold. Het 1,5 kilometer lange kabouterpad is een paaltjesroute van Ecomotion in Kolham. Kinderen krijgen bij de start van het Kabouterpad een knapzak met wat lekkers, een rode puntmuts en kunnen geschminkt worden als ze dit willen. De prijs per kind bedraagt €6.

Had jij al eens van dit natuurgebied in Groningen gehoord?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *