Zeehonden bij de Punt van Reide in Groningen
Natuur, Provincie Groningen

Punt van Reide: Zeehonden spotten in Groningen bij de zeehondenkijkwand

Wist jij dat je zeehonden in Groningen kunt spotten? De Punt van Reide, wat voelt als het letterlijke einde van de wereld, is van het voorjaar tot het najaar de plek waar je met een klein beetje mazzel tientallen zeehonden kunt spotten. De zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide is afgelopen jaar helaas niet geopend, maar de hoop op een opening in 2021 is nog steeds groot. In dit artikel lees je alles over zeehonden spotten in Groningen bij de Punt van Reide en andere bijzondere bezienswaardigheden in het gebied.

Waar ligt de Punt van Reide?

De Punt van Reide is een schiereiland dat letterlijk aan het einde van de provincie Groningen ligt. In het uiterste oosten aan de Dollard. De buitendijkse landtong met een totale oppervlakte van 23 hectare is een prachtig gebied waar de natuur vrij spel heeft. De punt ligt net buiten het dorp Termunten – waar je trouwens heerlijke verse vis kunt eten – en is gemakkelijk met eigen vervoer te bereiken. Het startpunt is Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap aan de Dallingerweersterweg 30 in Termunten. Vanaf hier is het ongeveer tien minuten lopen naar de dijk.

Punt van Reide

De zeehondenkijkwand bij Punt van Reide op de kaart

Op het kaartje hieronder zijn de exacte locaties van het bezoekerscentrum, de dijk en de zeehondenkijkwand aangegeven.

Zeehonden spotten bij de zeehondenkijkwand

Hoewel het altijd goed vertoeven is bij de Punt is een bezoek tussen het voorjaar en het najaar een absolute aanrader. Tijdens deze maanden is de kans dat je zeehonden kunt spotten namelijk behoorlijk groot. In de Dollard – het watergebied waar de Punt van Reide – aan grenst, liggen zandbanken vlakbij de kust, waardoor het gebied ook wel ‘het kraamwater van de Wadden’ wordt genoemd. Dit is namelijk de plek waar zeehonden pups iedere jaar geboren worden.

Zeehonden in Groningen
Zeehonden Punt van Reide

Wanneer kun je het beste zeehonden in Groningen spotten?

Over het algemeen komen de meeste zeehonden eind mei of begin juni aan bij de Punt van Reide. De maanden juni, juli en augustus zijn dan ook de beste maanden voor je bezoek. De meeste kans op het spotten van zeehonden heb je ongeveer 1,5 uur voordat het hoog water wordt. Checken wanneer dat is kan via de website van Rijkswaterstaat.

Ook leuk om te bezoeken: Batterij Fiemel

Vanwege haar strategische ligging is de Punt van Reide vaak een belangrijke locatie geweest in ons land. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in de Franse tijd en tijdens de Tweede Wereldoorlog was het zelfs een belangrijk strijdtotaal. Mede hierdoor, ter verdediging van de haven van Emden, bouwden de Duitsers de Marine Flak Batterie. Misschien heb je wel eens gehoord van de Atlantikwall? Batterij Fiemel maakt onderdeel uit van de 6000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie. Een bijzondere plek dus voor een kijkje in de geschiedenis.

Op dit moment zijn er nog twee bunkers bij de Punt van Reide overgebleven waarvan één is opengesteld voor bezoekers. In deze bunker is een klein museum gevestigd waar het verhaal wordt verteld van Batterij Fiemel.

Batterij Fiemel
Batterij Fiemel Punt van Reide

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *